Vanhatalon Puutarha

parhaat taimet lähipuutarhaltasi

Kun valitset kukkia puutarhaasi, voit aikalailla vapaasti valita mieleisesi kukat ja värit. Muutama seikka kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, jotta kukat toisivat sinulle iloa mahdollisimman pitkään.

Kannattaa miettiä, millaiseen paikkaan aiot kukat istuttaa: onko kasvupaikka auringossa vai varjossa. Kun yhdistelet eri kukkia keskenään samalle kasvupaikalle, kannattaa valita kukkia, joilla on samanlainen kastelun tarve. 

 

Mieti myös, kuinka paljon olet valmis hoitamaan kukkia. Monet nykyiset lajikkeet ovat äärettömän helppohoitoisia – kastelu ja lannoitus riittää, mutta joistakin kukista kannattaa nyppiä kuihtuneet kukat pois. 

Me autamme ja neuvomme sinua mielellämme sinulle mieluisten kukkien valinnassa ja annamme vinkkejä niiden hoitamiseen. Kukkien lisäksi saat meiltä hyötykasvien ja yrttien taimet.

Tutustu tarkemmin valikoimaamme!

Amppelikukat

Kauniit ja rehevät amppelit sopivat kuistien ja sisäänkäyntien somistamiseen. Nykyiset amppelikukat eivät säihkähdä tuultakaan ja kukkivat ahkerasti koko kesän. Miljoonakellot, nemesiat, surfiniat, lobeliat ja lumihiutaleet ovat suosittuja amppelikukkia, ja lisää löydät puutarhalta ja Kemin myymälästä.

Ruusut

Kasvatamme monenlaisia ruusuja, jotka kukoistavat mitä ihanimmissa väreissä. Amppeliruusut, patioruusut ja penkkiruusut ovat puutarhan kuningattaria omassa eleganssissaan.

Uudet patioruusut soveltuvat erinomaisesti ruukku- ja hautaistutuksiin ja ne ilahduttavat kukkimalla tasaisesti koko kesän. Noin 30–50 cm korkeat ruusut istutetaan 30 senttimetrin välein. Ihastuttavilla ruusuilla on mitä kauniimpia nimiä, kuten Sweet love of mine – Suloinen rakkauteni. Väreinä löytyy esimerkiksi hehkuvaa oranssia, suloista vaaleanpunaista, vilpitöntä valkoista ja ylhäistä tummanpunaista.

Ryhmäruusut ovat parhaimmillaan muutaman kappaleen ryhmissä, 30–40 sentin välein istutettuna. Ne kasvavat noin 50–80 senttiä korkeiksi. Niiden kukat ovat isoja ja kasvavat yleensä tertuissa.

Maankateruusuissa on lamoava eli maan pintaa pitkin etenevä kasvutapa. Ne sopivat hyvin amppeleihin sekä kivikko- ja rinneistutuksiin.

Kesäkukat

 

Kesäkukilla saat väriä ulkotiloihisi – olipa tilasi minkä kokoinen hyvänsä: pieni parveke, kuisti tai iso piha. Kesäkukille voi keksiä mitä mielenkiintoisempia istutuspaikkoja. Niitä voi sijoitella perannapenkkiin väriä tuomaan tai erilaisiin astioihin: ruukkuihin, amppeleihin, patoihin. Vain mielikuvitus on rajana. Valjasta vaikka vanha pyöränrunko kukka-amppeleiden kannattelijaksi. Vai mikä olisi sinun kesäkukkiesi uusi istutuspaikka tänä kesänä? 

Kesäkukkien valikoimamme on monipuolinen: löydät varmasti omat suosikkisi. Meiltä löytyvät kesäkukat annansilmästä pelargoniaan, dahliasta orvokkiin ja leijonankidasta verbenaan. Tiesitkö muuten, että verbena on jalostettu rohtorautayrtistä, jolla uskottiin olevan taikavoimia ja jota käytetään edelleenkin rohtokasvina?

Vihreät kasvit

 

Lehtivihreät eivät itse asiassa ole pelkästään vihreitä, vaan niistä löytyy monensävyisiä ja värisiä lehtiä. Yhteistä niille on, että ne eivät lumoa kukillaan vaan ihastuttavilla sävyillään, kasvutavallaan ja muodoillaan. Keijunkukka on yksi hienoimmista esimerkeistä: sen lehdistä löytyy mitä upeimpia sävujä ja se kukkii herkin kukkasin.

Maahumala, muratti ja suikeroalpi toimivat tehokkaasti leviävinä maanpeitekasveina ja pysyvät pitkälle syksyyn hyvännäköisinä erilaisissa istutuksissa.

Koristeheinät sopivat monentyylisiin istuksiin ja toimivat yksinäänkin moderneina katseenvangitsijoina. 

Köynnökset


Hurmaavat köynnökset sopivat kuisteille, terasseille, parvekkeille ja erilaisten köynnöstukien varaan kasvatettavaksi. Kokeile köynnöksiä myös amppeleissa!

 

Meiltä löydät muun muassa keijunmekon, kelloköynnöksen, krassin ja mustasilmäsusannan.

YRTIT

 

Ryytitarhan voi perustaa vaikka istuttamalla yrttejä ruukkuihin lämpimään paikkaan keittiön lähettyville, vaikka kuistille tai parvekkeelle. Yrttitarhasta on mukava napsia tuoreita, makoisia yrttejä salaattien ja muiden ruokien mausteeksi. Syksyn tullen yrtit kannattaa kuivattaa –  näin saat talvellakin ripauksen kesän makua lämpimiin ruokiin.

 

Meiltä saat basilikan, kuvernöörinlaukan, lakritsiyrttin, lipstikan, oreganon, rosmariinin, salvian, sitruunamelissan, timjamin, viinisuolaheinän, persiljan ja tillin taimet.

VIHANNESTEN TAIMET

Hyötypuutarhan perustaminen valmiiksi kasvatetuilla taimilla on helppoa. Amppelitomaatti tuottaa lämpimässä paikassa herkkuja helposti myös silloin, kun käytössäsi ei ole kasvihuonetta. Kasvihuoneeseen saat meiltä tiitterät tomaatin ja kurkun taimet.

Avomaankurkut, purjot ja erilaiset kaalien ja salaattien taimet tuottavat makoisan sadon hyvin hoidettuina. Kaalien taimista meiltä saat kerä-, kukka-, parsa-, lehti- ja kyssäkaalen taimet.